Drogi czytelniku,
Jeśli chcesz nauczyć się warzyć piwo domowe w łatwy i prosty sposób...
...a dodatkowo zależy Ci żeby na tym, aby uniknąć błędów początkującego i uwarzyć od razu świetne piwo...
Takie, które będzie smakowało Tobie, a znajomi i rodzina będą cmokać z zachwytem…
A przy tym chciałbyś oszczędzić swój czas i pieniądze...
To jesteś w doskonałym miejscu!
Nazywam się Tomek Buczek i od ponad 5 lat warzę piwo w domu.
Gdy zaczynałem nie miałem doświadczenia i większej wiedzy. Ba! Można powiedzieć, że byłem zupełnym laikiem!
Piwo znałem tylko od strony konsumenta, nie ukończyłem też żadnych studiów typu technologia żywności.
Zaczynałem od totalnego zera!
Pomimo to, nauczyłem się warzenia domowego piwa i już po roku piwowarskiej przygody moje domowe piwo zostało docenione przez profesjonalnych piwnych sędziów.
Decyzją jurorów w kwietniu 2019 roku wygrałem VI Łódzki Konkurs Piw Domowych w kategorii West Coast IPA.
Warzenie piwa najpierw było dla mnie nowym, ciekawym i wciągającym hobby, ale z czasem stało się wielką pasją, a nawet… zawodem!
W 2022 roku zostałem oficjalnie Dyplomowanym Piwowarem!
Ukończyłem podyplomowe studia piwowarskie na Krakowskiej Szkole Browarniczej i gdybym chciał, mógłbym dziś z powodzeniem pracować w browarze, warzyć tam piwo, które później Ty kupiłbyś w sklepie lub pubie.
Gdyby ktoś 5 lat temu powiedział mi, że przejdę taką drogę i ukończę studia piwowarskie to pewnie popukałbym się tylko w głowę :)
Mogłem pracować w browarze...
Jednak postanowiłem, że pójdę inną drogą!
Uznałem, że będę robił to co lubię, czyli uczył innych jak samodzielnie uwarzyć piwo w domowych warunkach i założyłem stronę jakzrobicpiwo.pl.
Widzisz, lubię nieoczywiste wybory, a w dodatku mam doświadczenie w uczeniu. W przeszłości przez 5 lat byłem trenerem i prowadziłem warsztaty pracując w firmie szkoleniowej.
Szkoliłem studentów, przedsiębiorców, pracowników korporacji, a nawet profesorów akademickich, m.in. z zakresu wystąpień publicznych i skutecznej komunikacji.
Jak widzisz, nie jestem tylko „blogerem od piwa”
Znam się na uczeniu innych i potrafię to robić w prosty i logiczny sposób, a w dodatku... lubię to robić :)
Pomogłem już ponad 350 osobom rozpocząć piwowarską przygodę. I z chęcią pomogę także Tobie!
Zacznijmy jednak od fundamentalnego pytania...
Wiedz jedno, to nie jest fizyka kwantowa ani budowa stacji kosmicznej :)
Nie musisz znać się na chemii ani biologii (ja zawsze miałem z tych przedmiotów tróję w szkole!).
Możesz być osobą, która nie jest mistrzem dokładności (zdecydowanie nim nie jestem!), możesz być nawet absolwentem politologii (znowu jak ja!) i możesz warzyć piwo domowe mieszkając w maleńkiej kawalerce (moja miała 30 metrów kwadratowych!).
I pomimo tego wszystkiego możesz nauczyć się warzyć piwo domowe, a nawet robić piwa świetne, medalowe, które będą wygrywały konkursy piwowarskie.
To, czego potrzebujesz, to....
...podjąć decyzję i powiedzieć sobie samemu: “tak, chcę uwarzyć piwo!”, a ja pokażę Ci co robić i nauczę Cię wszystkiego od A do Z.
Domowe piwowarstwo nie wymaga od Ciebie jakichś wielkich kadzi, czy drogiego sprzętu.
Będziesz potrzebował większego garnka i tzw. „piwowarskiego zestawu sprzętowego”, który zajmuje niewiele miejsca i z łatwością zmieścisz go w zwykłej domowej szafie.
Poniżej na zdjęciu możesz zobaczyć mój zestaw sprzętu, który kupiłem w 2018 roku.
Taki zestaw zawiera bardzo prosty sprzęt, m.in.: dwa fermentory (wiadra fermentacyjne) o pojemności ok 25-30 litrów, filtr ze stalowego oplotu, kapslownicę do zamykania butelek, środki do dezynfekcji, zestaw rurek i wężyków oraz kilka drobniejszych rzeczy.
Wszystkie surowce i sprzęt są dostępne w sklepach dla piwowarów domowych.
Tak, istnieją specjalne sklepy, w których z łatwością zaopatrzysz się we wszystko co niezbędne.
Większość z tych sklepów działa jako sklepy internetowe, wysyłając asortyment w każdy rejon kraju.
Zatem niezależnie gdzie mieszkasz, możesz zostać domowym piwowarem i bez problemu zamawiać niezbędne surowce i sprzęt prosto do domu.
Jak już wspominałem, gdy zaczynałem warzyć piwo mieszkaliśmy z moją narzeczoną w 30 metrowej kawalerce :)
Mieliśmy pokój, który pełnił rolę salonu i sypialni, mini przedpokój, kuchnię i łazienkę. I to w zupełności wystarczyło.
Mam znajomego piwowara domowego, który wynajmuje pojedynczy pokój w mieszkaniu z kilkoma innymi osobami i cały czas warzy tam piwo. Zatem ma do dyspozycji jeszcze mniej miejsca niż ja na początku.
Także jeśli masz małe mieszkanie to i tak dasz radę :)
Piwowarstwo domowe jest dość tanim hobby.
Oczywiście gdy zaczynasz musisz kupić sprzęt. Jeśli masz większy budżet to możesz wydać na sprzęt nawet kilka tysięcy złotych.
Jak mówią amerykanie „sky is the limit”. Ale nie jest to konieczne! Nawet będę Ci to osobiście odradzał.
Z powodzeniem możesz zacząć warzyć piwo wydając na sprzęt 500-800 złotych.
Za te pieniądze będziesz miał wszystko czego potrzeba, a kupiony sprzęt posłuży na lata i zwróci się wielokrotnie.
A skąd te różnice w cenie? Możesz wybrać np.: droższy garnek ze stali nierdzewnej albo tańszy emaliowany. Możesz też dokupić kilka gadżetów np: specjalną chłodnicę, aby usprawnić swoje działania.
Pokażę Ci co konkretnie kupić, a czego unikać i wskażę kilka sklepów, które szczególnie polecam.
Teraz uważaj!
Co powiesz na butelkę piwa w cenie 1,50 zł?
Taka “cena” za jedno piwo domowe to nie jest nic nadzwyczajnego i to nawet w 2023 roku w dobie szalejącej inflacji i kryzysu.
Brzmi nieźle, prawda? :)
W czasach, gdy ceny piwa sklepowego idą drastycznie w górę, a branża piwowarska, eksperci i dziennikarze na każdym kroku alarmują, że będzie tylko drożej, domowe piwo trzyma niską cenę.
Dziś najzwyklejszy jasny lager z wielkich koncernów potrafi w sklepie kosztować 4 zł, a znalezienie piwa w cenie niższej niż 3 złote bywa wyzwaniem nawet w dyskontach.
Ceny piw rzemieślniczych z małych kraftowych browarów także rosną...
Coraz częściej ich cena przebija magiczny pułap 10 złotych za butelkę czy puszkę.
A to już naprawdę spora kwota jak za jedno sklepowe piwo, prawda?
Mimo szalejących cen w sklepach domowe piwo pozostaje bardzo tanie.
Cena wytworzenia 0,5 litra domowego piwa zależy oczywiście od stylu jaki warzymy. Najdroższym surowcem jest chmiel.
Zatem mocno chmielone piwa, buchające aromatem, zwykle są trochę droższe w produkcji ale nadal ich cena jest atrakcyjna w zestawieniu z piwem sklepowym.
Lekkie i dość proste piwa takie jak:
...możemy uwarzyć w domu w cenie od 1,13 zł do 1,50 zł za jedną butelkę!
To gigantyczna różnica w stosunku do sklepowych piw!
Najdroższe do uwarzenia są piwa nowofalowe, np.: w stylu IPA. To efekt obfitego chmielenia tych piw, a jak już mówiłem to chmiel jest najdroższym surowcem.
Uwarzenie domowego IPA to koszt od 1,90 zł do 3,75 zł za półlitrową butelkę!
W porównaniu do rzemieślniczych piw typu IPA w sklepie (8-15 zł za butelkę!) to fenomenalna wręcz cena!
Domowa IPA tańsza od sklepowego Harnasia? Zdecydowanie tak! :)
Zobacz, zestawy surowców zwykle obliczone są na uzyskanie 20 litrów piwa.
Czyli na koniec całego procesu produkcji uzyskujemy 40 półlitrowych butelek piwa domowego.
Aby dokonać obliczeń sprawdziłem ceny zestawów surowców na różne piwa w różnych sklepach piwowarskich i ich cenę podzieliłem przez ilość piw, czyli przez 40.
Poniżej znajdziesz kilka przykładów.
Jak widzisz, duża część z tych kosztów nie dotyczy piwowarów domowych.
Co więcej, dla wielkich koncernowych browarów koszt opakowania jest najwyższym kosztem wyprodukowania jednego piwa!
Nie wiem czy wiesz, ale szkło drożeje na potęgę od wielu miesięcy!
Browary płacą coraz więcej aby kupić niezbędne butelki. Dlatego wszystkie duże browary podniosły w 2023 roku kaucję za butelkę o 100%.
Dziś kaucja za butelkę to aż 1 zł!
A jeszcze niedawno było to 30 lub 50 groszy.
Nie wiadomo, czy niebawem nie czekają nas kolejne wzrosty cen kaucji, bo cena szkła wciąż rośnie...
Na ceny piw sklepowych składa się wiele czynników, są to m.in.:
Piwowarzy domowi też używają butelek, ale…
...mogą kupić je raz i wykorzystywać wielokrotnie odpowiednio je dezynfekując!
Pamiętaj, że Twoi znajomi, rodzina czy koledzy z pracy to doskonali dostarczyciele “nowych” butelek.
Wystarczy odpowiednio ich wyszkolić, aby po wypiciu sklepowego piwa płukali butelki wodą i odstawiali je dla Ciebie.
Oczywiście za ich fatygę i pomoc warto ich nagrodzić jakimś pysznym domowym piwem :)
U mnie butelki nigdy się nie kończą!
Zobacz, niezależnie czy jadę odwiedzić swoich rodziców, rodziców mojej narzeczonej, czy znajomych, zawsze wracam z zestawem “nowych” butelek po piwie.
W ten sposób w piwnicy zbudowałem już całkiem niezły arsenał butelek na domowe piwo :)
To zależy ile go wypijesz ;)
No dobra, żarty na bok. Czy źle zrobionym piwem domowym można się zatruć?
Jeżeli Twoje piwo nie jest np.: ewidentnie spleśniałe to jesteś bezpieczny. Piwo domowe może się oczywiście zepsuć, ale to zepsucie związane jest głównie z wytworzeniem się wad aromatyczno-smakowych.
Zepsute piwo staje się niesmaczne.
Może się to stać w wyniku “zakażenia” piwa niektórymi typami bakteriami albo dzikimi drożdżami.
Owe “zakażenie” może spowodować, że piwo będzie mocno skwaśniałe albo będzie miało aromat kojarzący się z lekami, dentystą, czy też szpitalem.
Natomiast to NIE OZNACZA, że jest niebezpieczne dla zdrowia!
Z Twoim zdrowiem wszystko będzie okej, aczkolwiek kubki smakowe mogą nie być zachwycone degustacją takiego piwa ;)
Jednakże jeśli przestrzegasz zasad, dbasz o higienę w domowym browarze i dobrze dezynfekujesz sprzęt piwowarski to nic takiego Ci nie grozi.
Pokażę Ci jak unikać takich przykrych i niechcianych niespodzianek.
Piwo domowe zawiera szczególnie dużo witamin z grupy B (m.in.: ryboflawinę, niacynę, cholinę, kwas pantotenowy i kwas foliowy)
Chmiel zawarty w piwie posiada właściwości uspokajające i dobrze wpływa na sen, a związki w nim zawarte (np.: Ksantohumol) są silnymi antyoksydantami i cechują się właściwościami przeciwgrzybiczymi oraz przeciwwirusowymi.
Tak, warzenie piwa w domu jest w 100% legalne!
Ustawa o podatku akcyzowym mówi:
Art. 47. 1. Produkcja wyrobów akcyzowych określonych w załączniku nr 2 do ustawy , w tym opodatkowanych zerową stawką akcyzy ze względu na ich przeznaczenie, oraz wyrobów akcyzowych innych niż określone w załączniku nr 2 do ustawy, objętych stawką akcyzy inną niż stawka zerowa, może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, z wyłączeniem produkcji: piwa, wina i napojów fermentowanych, wytwarzanych domowym sposobem przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży;
Zatem mamy tu jasną informację, że piwo domowe można warzyć na własny użytek, o ile nie będziemy chcieli go sprzedawać.
Jeśli będziemy chcieli zacząć je sprzedawać to musimy po prostu założyć browar.
Zdecydowana większość małych rzemieślniczych browarów w Polsce, czy USA założyli domowi piwowarzy, którzy chcieli zacząć działać na większą skalę.
Kto wie, może też będziesz chciał pójść tą drogą?
Czasem uczestnicy moich warsztatów pytają czy warzenie domowego piwa generuje jakieś nieprzyjemne zapachy?
Takie, które mogą przeszkadzać innym domownikom?
Innymi słowy: czy warzenie piwa śmierdzi? ;)
Odpowiedź brzmi: NIE!
uff…
Całe szczęście, no nie? ;)
Gdy warzysz piwo, w kuchni unosi się charakterystyczny zbożowy, słodowy aromat, który po zakończeniu procesu bardzo szybko znika.
Dla mnie jest on bardzo przyjemny.
Fermentacja piwa także nie generuje zapachów w domu.
Oczywiście jak otworzysz fermentor w trakcie fermentacji to poczujesz charakterystyczne aromaty związane z pracą drożdży.
Natomiast absolutnie nie musisz tego robić!
Jest to nawet niewskazane, gdyż drożdże lubią ciszę i spokój.
W domu możesz uwarzyć każdy styl piwa jaki znany jest na świecie!
Masz nieograniczoną możliwość by eksperymentować i realizować śmiałe pomysły.
Jesteś fanem klasycznych jasnych piw typu pils, jasny lager lub pale ale? Nie ma problemu, możesz warzyć takie style piwa.
Wolisz nowofalowe piwa typu IPA lub APA, albo ciemne stouty i portery?
Żaden problem.
Chcesz eksperymentować i robić piwa z owocami i niekonwencjonalnymi dodatkami?
Proszę bardzo!
Kupujesz odpowiednie surowce i warzysz!
Sklepy dla piwowarów oferują szeroki asortyment surowców, a także gotowe zestawy na konkretne rodzaje piwa.
Ponadto sam udostępnię Ci kilka sprawdzonych przepisów na różne style piwne.
To mit, że trzeba zepsuć kilka piw żeby uwarzyć jedno dobre. Twoje pierwsze piwo może być naprawdę świetne.
Pamiętam jak sam warzyłem pierwsze piwo.
Był początek 2018 roku. Mieszkałem wtedy w 30 metrowej kawalerce i nie miałem za wiele miejsca, ani rewelacyjnych warunków.
Z braku doświadczenia i miejsca w domu, fermentację piwa prowadziłem przy rozszczelnionym balkonie! (ale pokażę Ci alternatywną i skuteczniejszą opcję której wtedy nie znałem!)
Tak, to zdjęcie poniżej to właśnie moje pierwsze piwo w trakcie fermentacji
Był to American Bitter, a warzyłem go dokładnie 6 stycznia 2018 roku.
Dlaczego piwo wyszło mimo różnych problemów, małego mieszkania, braku czasu i średnich warunków?
Bo wiedziałem co robić i czego unikać!
Jedyne co wtedy zrobiłem źle to… źle zaplanowałem sobie czas na warzenie i zarwałem nockę.
Moja podpowiedź: nie zaczynaj warzyć wieczorem! :)
Nawet nie wiesz jak wielkie zainteresowanie wzbudziło moje pierwsze domowe piwo!
Wszyscy znajomi i rodzina chcieli spróbować.
Pierwsze 40 butelek rozeszło się w mgnieniu oka.
Także z pewnością domowy piwowar wzbudza szacunek i zainteresowanie otoczenia.
No chyba, że nikomu nie powiesz o swojej nowej pasji. To też jest metoda :)
Oczywiście ten szacunek znajomych i rodziny to nie wszystko...
Po tych kilku latach warzenia piwa, mogę śmiało powiedzieć że...
...piwowarstwo stało się moim wielkim hobby.
Jest to naprawdę wciągająca pasja!
Dzięki piwowarstwu domowemu poznałem mnóstwo świetnych ludzi związanych z branżą piwną.
Niedawno ukończyłem studia browarnicze.
A moja obecna praca jest w 100% związana z piwem i to pomimo tego że nadal nie mam własnego browaru.
Szkole przyszłych domowych piwowarów, realizuje piwne eventy i degustacje dla firm oraz współpracuję z jednym z krakowskich lokali w roli piwnego specjalisty
Przede wszystkim jednak mogę pić zawsze takie piwo jakie chce.
Sam mogę zaprojektować recepturę, lub skorzystać z cudzej...
Mogę dowolnie eksperymentować warząc przeróżne style piwa, od pilsów, przez IPA po ciemne stouty, czy też piwa belgijskie.
Wszystko zależy ode mnie!
A jak nie mam pomysłu na prezent dla kogoś znajomego to zawsze mogę wyciągnąć kilka butelek piwa domowego.
Uwierz, to robi robotę :)
Jeżeli chcesz możesz podążyć podobną drogą, zacząć warzyć swoje piwo, oszczędzać pieniądze, bawić się i eksperymentować!
Jeżeli jesteś gotowy to już za moment...
W pewnym momencie mając już sporo uwarzonych piw na koncie
...oraz kilka lat doświadczenia przy prowadzeniu szkoleń i warsztatów, postanowiłem, że...
...pomogę innym ludziom!
Zawarłem w nim swoją wiedzę piwowarską w formie bardzo dokładnych i konkretnych tutoriali wideo.
Wszystko omawiam bardzo szczegółowo, a jednocześnie w sposób prosty i logiczny, tak aby bez trudu z laika stworzyć domowego piwowara!
Poza nagraniami wideo udostępniam dodatkowe materiały do pobrania na dysk komputera...
oraz możliwość konsultowania się ze mną w ramach społeczności piwowarów.
Stworzyłem program: “Jak zrobić piwo w domu od A do Z”.
Otrzymasz dostęp do serii praktycznych poradnikowych filmów, gdzie krok po kroku pokazuję jak wygląda każdy etap warzenia piwa.
Od zacierania słodu, przez wysładzanie zacieru i gotowanie brzeczki, aż po fermentację, czy butelkowanie gotowego piwa.
Dzięki temu będziesz wiedział co robić w każdym momencie oraz czego unikać, aby piwo wyszło zgodnie z planem!
Jeśli uznasz, że chcesz o coś dopytać lub skonsultować ze mną swoje działania piwowarskie to...
...w każdej chwili możesz to zrobić za pośrednictwem zamkniętej, mentoringowej grupy, do której Cię zaproszę!
Codziennie zaglądam do tej grupy i odpowiadam na pytania kursantów.
Dzięki czemu każdy ma wsparcie i może skonsultować dowolną kwestię ze mną.
Zresztą zobacz sam jak to działa....
Ten program treningowy na rynku jest już jakiś czas.
Za jego pomocą wyszkoliłem ponad 150 nowych piwowarów domowych!
Teraz Ty możesz dołączyć do tego grona.
Zanim to zrobisz, zobacz co absolwenci mówią o tym kursie:
Pierwsza część kursu jest skupiona na podstawach, bez których trudno zrozumieć co się dzieje podczas warzenia piwa.
W tej części poznasz kluczowe terminy piwowarskie.
Omówię dokładnie także każdy z surowców do warzenia piwa czyli: wodę, słód, chmiel i drożdże.
Rozbiję proces produkcji piwa na etapy i pokażę Ci co dzieje się na każdym z nich. Chodzi o to żebyś nie tylko wiedział co robić, ale także ZROZUMIAŁ proces, bo to bardzo ułatwi Ci warzenie!
Pokażę Ci także skąd brać surowce i receptury na piwo domowe!
Druga część kursu skupiona jest już w 100% na działaniach praktycznych
Zobaczysz jaki sprzęt należy kupić i jak wybrać najlepszy.
Pokażę Ci w warunkach domowych jak przeprowadzić każdy z procesów piwowarskich, od zacierania słodu, przez filtrację zacieru i gotowanie brzeczki piwnej, aż po fermentację czy rozlew piwa do butelek.
Wszystkie lekcje są w formie precyzyjnych instrukcji wideo.
Pokazuję tam dokładnie JAK WYKONAĆ DZIAŁANIA.
Wystarczy, że skopiujesz to co robię!
Wszystko dostajesz podane na tacy wraz z dodatkowymi materiałami, które usprawnią Twoje działania!
Mógłbym Ci tutaj powiedzieć, że samemu nie dasz rady.
Jednak wiem, że to nie prawda!
Możesz zdobywać wiedzę z blogów, YouTube'a i forów. Możesz testować zdobytą wiedzę w praktyce i działać metodą prób i błędów.
Pytanie, czy chcesz poświęcać dziesiątki godzin aby przyswajać, a następnie przesiewać wiedzę?
Niestety nie każda informacja jaką znajdziesz w sieci jest prawdziwa, co dobitnie pokazały mi dopiero studia piwowarskie.
Możesz to wszystko robić i za jakiś czas osiągniesz efekty.
Możesz też w prosty sposób skrócić ten czas...
...dołączając do programu "Jak zrobić piwo w domu od A do Z" i od razu zacząć warzyć piwo domowe według sprawdzonego schematu
Korzystając z mojego programu już za kilka tygodni będziesz cieszyć się swoim pierwszym domowym piwem!
Innymi słowy korzystając z mojego kursu będzie szybciej, taniej i przyjemniej
A dodatkowo...
Jest to lista wszystkich czynności jakie musisz wykonać warząc piwo domowe! Ująłem tu każdą, najmniejszą nawet rzecz, a następnie posegregowałem je w odpowiedniej kolejności.
Ten skrypt prowadzi Cię za rękę przez wszystkie czynności, aż do momentu kiedy napijesz się swojego domowego piwa.
Materiał jest naprawdę genialny i jest to nie tylko moja opinia ale także klientów, którzy z nią pracowali!
Wystarczy, że wydrukujesz listę i podczas warzenia piwa będziesz "odhaczał" kolejne czynności.
To idealne uzupełnienie kursu wideo!
BONUS #1: Check-lista Piwowara Domowego (wartość bonusu: 49 zł)
Obserwując moich kursantów oraz dyskusje na piwowarskich forach i grupach wyselekcjonowałem 27 najczęstszych błędów popełnianych przez początkujących piwowarów domowych.
Niektóre omówione w kursie błędy z powodzeniem mogą przyczynić się do zakażenia Twojego piwa, a wtedy nie masz wyboru...
....takie piwo ląduje zwykle w kibelku.
Surowce, poświęcony czas i praca idą na marne.
Dlatego postanowiłem przygotować kurs, który jest PIGUŁKĄ wiedzy.
Znajdziesz tu samo MIĘCHO!
Tylko konkrety, podane w prosty i zrozumiały sposób.
To 27 bardzo konkretnych lekcji, a każda z nich daje Ci rozwiązania na jeden konkretny błąd w sztuce piwowarskiej!
BONUS #2: Jak uniknąć 27 najczęstszych błędów przy warzeniu piwa domowego
(wartość bonusu: 99 zł)
Wielu piwowarów ma jeden spory problem: utrzymanie odpowiedniej temperatury fermentacji.
Krótko mówiąc: Mają w domu za ciepło!
Sam coś o tym wiem. W moim "pokoju fermentacyjnym" w lecie potrafi być 30 stopni. Dla piwa na zwykłych drożdżach to koszmar!
Mam jednak na to swoje sposoby, jednym z nich są drożdże typu KVIEK!
W opracowaniu "Fermentacja na kodach" przybliżam Ci temat drożdży Kveik, a także udostępniam minimum 5 przepisów na piwo z użyciem drożdży KVEIK!
Te drożdże potrafią dać dobre piwa FERMENTUJĄC W BARDZO WYSOKICH TEMPRATURACH!
Warzenie piw z ich udziałem to prawdziwe granie na kodach :)
BONUS #3: Fermentacja na kodach!
(wartość bonusu: 39 zł)
Żeby ułatwić Ci prowadzenie fermentacji piwa domowego przygotowałem specjalną "Kartę fermentacji piwa".
Karta pomaga Ci śledzić i notować temperaturę fermentującego piwa oraz innej parametry fermentacji.
Kartę możesz wydrukować (co polecam!) lub korzystać z niej w formie on-line.
Karta pomaga w bieżącym monitorowaniu fermentacji, pozwala także w łatwy sposób gromadzić dane o każdym piwie.
Dzięki karcie w przyszłości będziesz w stanie wrócić do twardych danych i wprowadzać zmiany w recepturze piwa.
Być może teraz zbieranie danych o piwie i fermentacji nie wydaje Ci się zbyt istotne...
...uwierz jednak, za kilka miesięcy mi podziękujesz:)
BONUS #4: Karta fermentacji piwa
(wartość bonusu: 29 zł)
Chcę jeszcze zwrócić Twoją uwagę na jedną rzecz, otóż...
...wartość tych wszystkich bonusów przekracza wartość samego programu "Jak zrobić piwo w domu od A do Z"
Chcę jednak żebyś miał pełne kompendium wiedzy na starcie
Według mnie mając kurs i bonusy, masz wszystko czego potrzebujesz aby zacząć piwowarską przygodę tu i teraz.
Ile to wszystko jest warte?
Już wiesz, że same bonusy mają wartość 216 złotych
Natomiast mój sztandarowy program "Jak zrobić piwo w domu od A do Z" wyceniam na 143 złote.
Nie jest to kwota z kosmosu.
Jeśli zajrzysz na moją stronę to zobaczysz, że właśnie tyle kosztuje on w moim sklepie internetowym.
Jak widzisz łączna wartość przekracza 350 złotych!
Mam jednak dla Ciebie dobrą wiadomość.
Ty tyle nie zapłacisz!
Nie zapłacisz za ten pakiet nawet 200 złotych....
....ani 150 złotych...
Za CAŁY PAKIET zapłacisz tylko 77 złotych!
Dlaczego tak?
...wiem, że jeśli kupisz ten produkt i będziesz z niego zadowolony to....
...w przyszłości wrócisz i kupisz coś jeszcze, albo przynajmniej zrobisz mi dobrą reklamę wśród znajomych.
Teraz znasz moją ukrytą motywację. :)
Ale…
...jest pewien haczyk,
natomiast spokojnie to nie jest nic groźnego :)
Po prostu ta cena nie jest dana raz na zawsze.
Jeśli wrócisz na tę stronę jutro, pojutrze, za kilka dni to bardzo możliwe, że ta cena będzie wyższa lub nawet wróci do ceny bazowej.
Zamierzam robić różne testy, więc oferta niebawem ulegnie zmianie...
Dlatego podejmij decyzję dziś i...
...oszczędź pokaźną kwotę pieniędzy, którą możesz przeznaczyć np: na sprzęt piwowarski i surowce na pierwsze piwo.
To jeszcze nie wszystko, ponieważ...
Jeśli w ciągu 30 dni stwierdzisz, że nie jesteś w stanie dzięki temu programowi uwarzyć piwa, to...
...napisz do mnie, a ja zwrócę Ci każdy grosz!
Daję Ci taką gwarancję bo jestem w 100% przekonany, że jest to świetny produkt, świetny kurs i da Ci dokładnie to czego potrzebujesz.
Jestem na tyle pewny tego co dostajesz, że całe ryzyko biorę na siebie.
Jeśli chcesz nauczyć się warzyć piwo domowe, a przy tym oszczędzić czas i pieniądze,
chcesz uniknąć błędów nowicjusza i mieć nowe świetne hobby,
Chcesz robić doskonałe piwo, którym zachwycać będą się nie tylko znajomi i rodzina, ale także piwni eksperci i sędziowie
Chcesz już za kilka tygodni pić swoje pierwsze domowe piwo to...
...ten kurs jest dla Ciebie!
...a otrzymasz 2-letni dostęp do wszystkich materiałów wideo i dożywotni dostęp do społeczności piwowarów.
Zaraz po zamówieniu otrzymasz dostęp do platformy, gdzie jeszcze dziś możesz zacząć działać.
Nie ma żadnego kuriera czy poczty.
Nie musisz czekać na przesyłkę.
Już za 5 minut możesz zacząć przerabiać program i zrobić pierwszy krok, który przemieni Cię w domowego piwowara!
Dlatego podejmij decyzję, kliknij przycisk poniżej i dołącz do mojego programu!
Ten pakiet zawiera:
Piwowarski pakiet o wartości 359 złotych kupujesz bez ryzyka za:
77 zł
Coś nie działa? Pisz na: tomek@jakzrobicpiwo.pl
Życzę Ci samych udanych piw! :)
Tomek Buczek
Założyciel i właściciel jakzrobicpiwo.pl
PS. Pamiętaj, że cena pakietu nie jest dana raz na zawsze i niebawem może wzrosnąć. Jeśli chcesz oszczędzić kilkaset złotych i już za kilka tygodni pić swoje pierwsze domowe piwo to podejmij decyzję teraz!
PPS. Pamiętaj też, że nic nie ryzykujesz bo chroni Cię 30-dniowa gwarancja satysfakcji. Jeden mail i wszystkie pieniądze masz z powrotem.