Drogi czytelniku,
jeśli chcesz nauczyć się warzyć piwo domowe w łatwy i prosty sposób...
...a dodatkowo zależy Ci żeby na tym, aby uniknąć błędów początkującego i uwarzyć od razu świetne piwo...
Takie, które będzie smakowało Tobie, a znajomi i rodzina będą cmokać z zachwytem :)
A przy tym chciałbyś oszczędzić swój czas i pieniądze...
To jesteś we właściwym miejscu!
Nazywam się Tomek Buczek i od stycznia 2018 roku warzę piwo w domu.
Gdy zaczynałem nie miałem doświadczenia i wiedzy.
Ba! Można powiedzieć, że byłem zupełnym laikiem, a mimo to nauczyłem się wszystkiego co ważne...
A już rok później moje piwo zostało docenione przez profesjonalnych piwnych sędziów podczas Łódzkiego Konkursu Piw Domowych.
Od tamtego czasu wiele się zmieniło.
Ukończyłem podyplomowe studia piwowarskie, zacząłem pomagać innym prowadząc warsztaty warzenia piwa, degustacje i piwne eventy.
Przede wszystkim jednak nadal warzę piwo domowe i pokażę Ci jak zacząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem.
Pomogłem wystartować już blisko 500 osobom i z chęcią pomogę również Tobie!
W sieci jest dużo informacji o piwowarstwie domowym. To fakt.
Problem w tym, że nie wszystkie są prawdziwe, rzetelne i kompletne.
Cóż, nie ma co się oszukiwać. W dobie "fake newsów" ucząc się z sieci trzeba poświęcić czas na ostrą selekcję informacji.
Zobacz, sam schemat produkcji piwa jest prosty.
To nie jest fizyka kwantowa:)
Zacieranie, filtracja, gotowanie, fermentacja, butelkowanie.
Natomiast...
Moi absolwenci często podsyłają mi różne "piwowarskie rewelacje" udostępniane w sieci z pytaniem czy to aby na pewno prawda.
Czasem są to treści (o zgrozo!) udostępniane nawet przez producentów surowców!
Jaka jest moja ulubiona internetowa piwna baśń?
"fermentacja piwa trwa 3-5 dni."
No cóż...
Powiedzmy, że w pewnym sensie jest tu ukryta prawda ale... brakuje kontekstu i wyjaśnienia!
Biada początkującemu piwowarowi, który zabutelkuje piwo po 3 dniach fermentacji. To może być groźne i niebezpieczne, bo na 99% piwo jeszcze nie skończyło fermentować.
Z pewnością takie piwo przegazuje się w butelce. A w skrajnym przypadku butelka może wybuchnąć od zbyt wysokiego ciśnienia!
Nie chcę Cię straszyć. Nie o to chodzi.
Chcę żebyś wiedział, że istnieją pewne szczegóły, o które trzeba zadbać żeby uwarzyć dobre piwo i zrobić to łatwo i bezpiecznie.
A moim zadaniem jest przygotowanie Cię do tego od A do Z :)
Najważniejsza jest receptura!
No nie do końca :)
W rzeczywistości 10 piwowarów z tej samej receptury uwarzy 8-10 różnych piw.
Dlaczego?
Bo liczą się szczegóły:)
Co na przykład?
Temperatura fermentacji, sposób przygotowania drożdży, tempo filtracji zacieru, sposób przechowywania chmielu i wiele więcej drobnych elementów, o których Ci opowiem!
Pierwsze piwo trzeba zepsuć!
Koniec "bulkania" to koniec fermentacji!
Absolutnie tak być nie musi!
Jeżeli wiesz co robić, jak robić i przeprowadzisz rzetelną dezynfekcję sprzętu to pierwsze piwo wychodzi zwykle DOBRZE.
Oczywiście można robić po swojemu, uczyć się na błędach ale gwarantuje Ci, że w ten sposób szybko stracisz chęci.
Lepiej od razu zacząć z odpowiednim przygotowaniem i uwarzyć smaczne piwo!
Dobre pierwsze piwo powoduje, że chce Ci się warzyć kolejne :)
To mit!
Brak dźwięku "bulkania" z rurki fermentacyjnej nie musi oznaczać końca fermentacji.
Aby uniknąć przegazowanego piwa w butelce należy zakończyć fermentację dopiero gdy wartość cukrów w młodym piwie pozostaje bez zmian przez 1-2 dni.
W tym celu dokonuje się pomiaru cukrów (tzw. ekstraktu piwa) przy użyciu cukromierza.
To bardzo prosta czynność, ale trzeba zachować przy niej wysoki stopień higieny.
Wszystko Ci pokażę :)
Być może niektóre rzeczy opisane wyżej wydają Ci się nieznane albo skomplikowane ale...
...bądź pewien że SĄ ŁATWE!
Gdy masz instrukcję krok po kroku, nie musisz się o nic martwić.
To co musisz zrobić to po prostu SKOPIOWAĆ moje rozwiązania.
Klasyczne "kopiuj-wklej" w tym wypadku to zdecydowanie najlepsza opcja :)
Oczywiście nie chodzi o bezmyślne kopiowanie.
Wyjaśnię Ci co i dlaczego robimy, tak żebyś w pełni rozumiał proces warzenia piwa.
Przede wszystkim chęci i wiedzy, ale...
...kilka rzeczy trzeba będzie kupić ;)
Na całe szczęście domowe piwowarstwo nie wymaga jakichś wielkich kadzi, czy drogiego sprzętu. Nic z tych rzeczy!
Będziesz potrzebował większego garnka (30-35 litrów) i tzw. „piwowarskiego zestawu sprzętowego”.
Całość sprzętu zajmuje niewiele miejsca i z łatwością zmieścisz go w zwykłej domowej szafie.
Gdy zaczynałem warzyć mieszkaliśmy z narzeczoną w 30-metrowej kawalerce i spokojnie wszystko się mieściło.
Poniżej na zdjęciu możesz zobaczyć mój zestaw sprzętu, który kupiłem gdy zaczynałem warzenie piwa w domu.
Zakupy z powodzeniem zrobisz w internetowych sklepach dla piwowarów domowych, których działa w Polsce kilkanaście.
Powiem Ci z których ja sam korzystam i dlaczego wybieram te, a nie inne.
Co do kosztów to... jak mówią amerykanie... „sky is the limit”. :)
Możesz wydać nawet kilka tysięcy złotych, ale... nie polecam tej opcji. To nie ma sensu.
Na początek na sprzęt wystarczy 500-800 złotych.
Za te pieniądze będziesz miał wszystko czego potrzeba, a kupiony sprzęt posłuży na lata i zwróci się wielokrotnie.
Pokażę Ci co konkretnie kupić, a czego unikać.
A jak z surowcami?
Tu znowu mam dobre informacje...
Mogłem pracować w browarze...
Jednak postanowiłem, że pójdę inną drogą!
Uznałem, że będę robił to co lubię, czyli uczył innych jak samodzielnie uwarzyć piwo w domowych warunkach i założyłem stronę jakzrobicpiwo.pl.
Widzisz, lubię nieoczywiste wybory, a w dodatku mam doświadczenie w uczeniu. W przeszłości przez 5 lat byłem trenerem i prowadziłem warsztaty pracując w firmie szkoleniowej.
Szkoliłem studentów, przedsiębiorców, pracowników korporacji, a nawet profesorów akademickich, m.in. z zakresu wystąpień publicznych i skutecznej komunikacji.
Jak widzisz, nie jestem tylko „blogerem od piwa”
Znam się na uczeniu innych i potrafię to robić w prosty i logiczny sposób, a w dodatku... lubię to robić :)
Pomogłem już ponad 350 osobom rozpocząć piwowarską przygodę. I z chęcią pomogę także Tobie!
Zacznijmy jednak od fundamentalnego pytania...
Wiedz jedno, to nie jest fizyka kwantowa ani budowa stacji kosmicznej :)
Nie musisz znać się na chemii ani biologii (ja zawsze miałem z tych przedmiotów tróję w szkole!).
Możesz być osobą, która nie jest mistrzem dokładności (zdecydowanie nim nie jestem!), możesz być nawet absolwentem politologii (znowu jak ja!) i możesz warzyć piwo domowe mieszkając w maleńkiej kawalerce (moja miała 30 metrów kwadratowych!).
I pomimo tego wszystkiego możesz nauczyć się warzyć piwo domowe, a nawet robić piwa świetne, medalowe, które będą wygrywały konkursy piwowarskie.
To, czego potrzebujesz, to....
...podjąć decyzję i powiedzieć sobie samemu: “tak, chcę uwarzyć piwo!”, a ja pokażę Ci co robić i nauczę Cię wszystkiego od A do Z.
Domowe piwowarstwo nie wymaga od Ciebie jakichś wielkich kadzi, czy drogiego sprzętu.
Będziesz potrzebował większego garnka i tzw. „piwowarskiego zestawu sprzętowego”, który zajmuje niewiele miejsca i z łatwością zmieścisz go w zwykłej domowej szafie.
Poniżej na zdjęciu możesz zobaczyć mój zestaw sprzętu, który kupiłem w 2018 roku.
Taki zestaw zawiera bardzo prosty sprzęt, m.in.: dwa fermentory (wiadra fermentacyjne) o pojemności ok 25-30 litrów, filtr ze stalowego oplotu, kapslownicę do zamykania butelek, środki do dezynfekcji, zestaw rurek i wężyków oraz kilka drobniejszych rzeczy.
Wszystkie surowce i sprzęt są dostępne w sklepach dla piwowarów domowych.
Tak, istnieją specjalne sklepy, w których z łatwością zaopatrzysz się we wszystko co niezbędne.
Większość z tych sklepów działa jako sklepy internetowe, wysyłając asortyment w każdy rejon kraju.
Zatem niezależnie gdzie mieszkasz, możesz zostać domowym piwowarem i bez problemu zamawiać niezbędne surowce i sprzęt prosto do domu.
Jak już wspominałem, gdy zaczynałem warzyć piwo mieszkaliśmy z moją narzeczoną w 30 metrowej kawalerce :)
Mieliśmy pokój, który pełnił rolę salonu i sypialni, mini przedpokój, kuchnię i łazienkę. I to w zupełności wystarczyło.
Mam znajomego piwowara domowego, który wynajmuje pojedynczy pokój w mieszkaniu z kilkoma innymi osobami i cały czas warzy tam piwo. Zatem ma do dyspozycji jeszcze mniej miejsca niż ja na początku.
Także jeśli masz małe mieszkanie to i tak dasz radę :)
Piwowarstwo domowe jest dość tanim hobby.
Oczywiście gdy zaczynasz musisz kupić sprzęt. Jeśli masz większy budżet to możesz wydać na sprzęt nawet kilka tysięcy złotych.
Jak mówią amerykanie „sky is the limit”. Ale nie jest to konieczne! Nawet będę Ci to osobiście odradzał.
Z powodzeniem możesz zacząć warzyć piwo wydając na sprzęt 500-800 złotych.
Za te pieniądze będziesz miał wszystko czego potrzeba, a kupiony sprzęt posłuży na lata i zwróci się wielokrotnie.
A skąd te różnice w cenie? Możesz wybrać np.: droższy garnek ze stali nierdzewnej albo tańszy emaliowany. Możesz też dokupić kilka gadżetów np: specjalną chłodnicę, aby usprawnić swoje działania.
Pokażę Ci co konkretnie kupić, a czego unikać i wskażę kilka sklepów, które szczególnie polecam.
Teraz uważaj!
Co powiesz na butelkę piwa w cenie 1,50 zł?
Taka “cena” za jedno piwo domowe to nie jest nic nadzwyczajnego i to nawet w 2023 roku w dobie szalejącej inflacji i kryzysu.
Brzmi nieźle, prawda? :)
W czasach, gdy ceny piwa sklepowego idą drastycznie w górę, a branża piwowarska, eksperci i dziennikarze na każdym kroku alarmują, że będzie tylko drożej, domowe piwo trzyma niską cenę.
Dziś najzwyklejszy jasny lager z wielkich koncernów potrafi w sklepie kosztować 4 zł, a znalezienie piwa w cenie niższej niż 3 złote bywa wyzwaniem nawet w dyskontach.
Ceny piw rzemieślniczych z małych kraftowych browarów także rosną...
Coraz częściej ich cena przebija magiczny pułap 10 złotych za butelkę czy puszkę.
A to już naprawdę spora kwota jak za jedno sklepowe piwo, prawda?
Mimo szalejących cen w sklepach domowe piwo pozostaje bardzo tanie.
Cena wytworzenia 0,5 litra domowego piwa zależy oczywiście od stylu jaki warzymy. Najdroższym surowcem jest chmiel.
Zatem mocno chmielone piwa, buchające aromatem, zwykle są trochę droższe w produkcji ale nadal ich cena jest atrakcyjna w zestawieniu z piwem sklepowym.
Lekkie i dość proste piwa takie jak:
...możemy uwarzyć w domu w cenie od 1,13 zł do 1,50 zł za jedną butelkę!
To gigantyczna różnica w stosunku do sklepowych piw!
Najdroższe do uwarzenia są piwa nowofalowe, np.: w stylu IPA. To efekt obfitego chmielenia tych piw, a jak już mówiłem to chmiel jest najdroższym surowcem.
Uwarzenie domowego IPA to koszt od 1,90 zł do 3,75 zł za półlitrową butelkę!
W porównaniu do rzemieślniczych piw typu IPA w sklepie (8-15 zł za butelkę!) to fenomenalna wręcz cena!
Domowa IPA tańsza od sklepowego Harnasia? Zdecydowanie tak! :)
Brzmi dobrze, prawda? :)
Cena wytworzenia 0,5 litra domowego piwa zależy oczywiście od stylu (rodzaju) piwa jaki warzymy.
Najdroższym surowcem jest chmiel.
Zatem mocno chmielone odmiany piwa, takie jak IPA zwykle będą trochę droższe w produkcji (ok 2,50 - 3,50 zł za butelkę 0,5l. )
Jednakże wiele podstawowych typów piwa, takich jak:
...możemy uwarzyć w domu w cenie 1,50 - 2 zł za jedną butelkę!
Poniżej znajdziesz kilka zrzutów ekranu ze sklepów dla piwowarów, które pokazują, że to co mówię to absolutna prawda :)
Ale to nie cena wytworzenia domowego piwa jest najważniejsza
Najważniejsza jest frajda z warzenia i możliwość picia własnoręcznie uwarzonego naturalnego piwa.
A, że przy okazji cała zabawa jest stosunkowo tania, to tym lepiej :)
Zobacz, zestawy surowców zwykle obliczone są na uzyskanie 20 litrów piwa.
Czyli na koniec całego procesu produkcji uzyskujemy 40 półlitrowych butelek piwa domowego.
Aby dokonać obliczeń sprawdziłem ceny zestawów surowców na różne piwa w różnych sklepach piwowarskich i ich cenę podzieliłem przez ilość piw, czyli przez 40.
Poniżej znajdziesz kilka przykładów.
Jak widzisz, duża część z tych kosztów nie dotyczy piwowarów domowych.
Co więcej, dla wielkich koncernowych browarów koszt opakowania jest najwyższym kosztem wyprodukowania jednego piwa!
Nie wiem czy wiesz, ale szkło drożeje na potęgę od wielu miesięcy!
Browary płacą coraz więcej aby kupić niezbędne butelki. Dlatego wszystkie duże browary podniosły w 2023 roku kaucję za butelkę o 100%.
Dziś kaucja za butelkę to aż 1 zł!
A jeszcze niedawno było to 30 lub 50 groszy.
Nie wiadomo, czy niebawem nie czekają nas kolejne wzrosty cen kaucji, bo cena szkła wciąż rośnie...
Na ceny piw sklepowych składa się wiele czynników, są to m.in.:
Piwowarzy domowi też używają butelek, ale…
...mogą kupić je raz i wykorzystywać wielokrotnie odpowiednio je dezynfekując!
Pamiętaj, że Twoi znajomi, rodzina czy koledzy z pracy to doskonali dostarczyciele “nowych” butelek.
Wystarczy odpowiednio ich wyszkolić, aby po wypiciu sklepowego piwa płukali butelki wodą i odstawiali je dla Ciebie.
Oczywiście za ich fatygę i pomoc warto ich nagrodzić jakimś pysznym domowym piwem :)
U mnie butelki nigdy się nie kończą!
Zobacz, niezależnie czy jadę odwiedzić swoich rodziców, rodziców mojej narzeczonej, czy znajomych, zawsze wracam z zestawem “nowych” butelek po piwie.
W ten sposób w piwnicy zbudowałem już całkiem niezły arsenał butelek na domowe piwo :)
To zależy ile go wypijesz ;)
No dobra, żarty na bok. Czy źle zrobionym piwem domowym można się zatruć?
Jeżeli Twoje piwo nie jest np.: ewidentnie spleśniałe to jesteś bezpieczny. Piwo domowe może się oczywiście zepsuć, ale to zepsucie związane jest głównie z wytworzeniem się wad aromatyczno-smakowych.
Zepsute piwo staje się niesmaczne.
Może się to stać w wyniku “zakażenia” piwa niektórymi typami bakteriami albo dzikimi drożdżami.
Owe “zakażenie” może spowodować, że piwo będzie mocno skwaśniałe albo będzie miało aromat kojarzący się z lekami, dentystą, czy też szpitalem.
Natomiast to NIE OZNACZA, że jest niebezpieczne dla zdrowia!
Z Twoim zdrowiem wszystko będzie okej, aczkolwiek kubki smakowe mogą nie być zachwycone degustacją takiego piwa ;)
Jednakże jeśli przestrzegasz zasad, dbasz o higienę w domowym browarze i dobrze dezynfekujesz sprzęt piwowarski to nic takiego Ci nie grozi.
Pokażę Ci jak unikać takich przykrych i niechcianych niespodzianek.
Piwo domowe zawiera szczególnie dużo witamin z grupy B (m.in.: ryboflawinę, niacynę, cholinę, kwas pantotenowy i kwas foliowy)
Chmiel zawarty w piwie posiada właściwości uspokajające i dobrze wpływa na sen, a związki w nim zawarte (np.: Ksantohumol) są silnymi antyoksydantami i cechują się właściwościami przeciwgrzybiczymi oraz przeciwwirusowymi.
Tak, warzenie piwa w domu jest w 100% legalne!
Ustawa o podatku akcyzowym mówi:
Art. 47. 1. Produkcja wyrobów akcyzowych określonych w załączniku nr 2 do ustawy , w tym opodatkowanych zerową stawką akcyzy ze względu na ich przeznaczenie, oraz wyrobów akcyzowych innych niż określone w załączniku nr 2 do ustawy, objętych stawką akcyzy inną niż stawka zerowa, może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, z wyłączeniem produkcji: piwa, wina i napojów fermentowanych, wytwarzanych domowym sposobem przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży;
Zatem mamy tu jasną informację, że piwo domowe można warzyć na własny użytek, o ile nie będziemy chcieli go sprzedawać.
Jeśli będziemy chcieli zacząć je sprzedawać to musimy po prostu założyć browar.
Zdecydowana większość małych rzemieślniczych browarów w Polsce, czy USA założyli domowi piwowarzy, którzy chcieli zacząć działać na większą skalę.
Kto wie, może też będziesz chciał pójść tą drogą?
Czasem uczestnicy moich warsztatów pytają czy warzenie domowego piwa generuje jakieś nieprzyjemne zapachy?
Takie, które mogą przeszkadzać innym domownikom?
Innymi słowy: czy warzenie piwa śmierdzi? ;)
Odpowiedź brzmi: NIE!
uff…
Całe szczęście, no nie? ;)
Gdy warzysz piwo, w kuchni unosi się charakterystyczny zbożowy, słodowy aromat, który po zakończeniu procesu bardzo szybko znika.
Dla mnie jest on bardzo przyjemny.
Fermentacja piwa także nie generuje zapachów w domu.
Oczywiście jak otworzysz fermentor w trakcie fermentacji to poczujesz charakterystyczne aromaty związane z pracą drożdży.
Natomiast absolutnie nie musisz tego robić!
Jest to nawet niewskazane, gdyż drożdże lubią ciszę i spokój.
Możesz uwarzyć niemal każdy styl piwa jaki jest znany na świecie!
Masz nieograniczoną możliwość by eksperymentować i realizować śmiałe pomysły.
Jesteś fanem klasycznych jasnych piw typu pils, jasny lager lub pale ale? Nie ma problemu, możesz warzyć takie piwa.
Wolisz nowofalowe piwa typu IPA lub APA, albo ciemne stouty i portery?
Żaden problem.
Chcesz eksperymentować i robić piwa z owocami i niekonwencjonalnymi dodatkami?
Proszę bardzo!
Kupujesz odpowiednie surowce i warzysz!
Sklepy dla piwowarów oferują szeroki asortyment surowców, a także gotowe zestawy składników na konkretne rodzaje piwa.
Ponadto sam udostępnię Ci kilka sprawdzonych przepisów na różne style piwne.
A co jeśli nie masz pojęcia o rodzajach czy stylach piwa?
Nie martw się, chętnie podpowiem Ci od jakiego piwa zacząć! :)
To mit, że trzeba zepsuć kilka piw żeby uwarzyć jedno dobre. Twoje pierwsze piwo może być naprawdę świetne.
Pamiętam jak sam warzyłem pierwsze piwo.
Był początek 2018 roku. Mieszkałem wtedy w 30 metrowej kawalerce i nie miałem za wiele miejsca, ani rewelacyjnych warunków.
Z braku doświadczenia i miejsca w domu, fermentację piwa prowadziłem przy rozszczelnionym balkonie! (ale pokażę Ci alternatywną i skuteczniejszą opcję której wtedy nie znałem!)
Tak, to zdjęcie poniżej to właśnie moje pierwsze piwo w trakcie fermentacji
Był to American Bitter, a warzyłem go dokładnie 6 stycznia 2018 roku.
Dlaczego piwo wyszło mimo różnych problemów, małego mieszkania, braku czasu i średnich warunków?
Bo wiedziałem co robić i czego unikać!
Jedyne co wtedy zrobiłem źle to… źle zaplanowałem sobie czas na warzenie i zarwałem nockę.
Moja podpowiedź: nie zaczynaj warzyć wieczorem! :)
Nawet nie wiesz jak wielkie zainteresowanie wzbudziło moje pierwsze domowe piwo!
Wszyscy znajomi i rodzina chcieli spróbować.
Pierwsze 40 butelek rozeszło się w mgnieniu oka.
Także z pewnością domowy piwowar wzbudza szacunek i zainteresowanie otoczenia.
No chyba, że nikomu nie powiesz o swojej nowej pasji. To też jest metoda :)
Oczywiście ten szacunek znajomych i rodziny to nie wszystko...
Po tych kilku latach warzenia piwa, mogę śmiało powiedzieć że...
...piwowarstwo stało się moim wielkim hobby.
Jest to naprawdę wciągająca pasja!
Dzięki piwowarstwu domowemu poznałem mnóstwo świetnych ludzi związanych z branżą piwną.
Niedawno ukończyłem studia browarnicze.
A moja obecna praca jest w 100% związana z piwem i to pomimo tego że nadal nie mam własnego browaru.
Szkole przyszłych domowych piwowarów, realizuje piwne eventy i degustacje dla firm oraz współpracuję z jednym z krakowskich lokali piwnych
Przede wszystkim jednak mogę pić zawsze takie piwo jakie chce.
Sam mogę zaprojektować recepturę, lub skorzystać z cudzej...
Mogę dowolnie eksperymentować warząc przeróżne style piwa, od pilsów, przez IPA po ciemne stouty, czy też piwa belgijskie.
Wszystko zależy ode mnie!
A jak nie mam pomysłu na prezent dla kogoś znajomego to zawsze mogę wyciągnąć kilka butelek piwa domowego.
Uwierz, to robi robotę :)
Jeżeli chcesz możesz podążyć podobną drogą, zacząć warzyć swoje piwo, oszczędzać pieniądze, bawić się i eksperymentować!
Jeżeli jesteś gotowy to już za moment...
Poczucie, że wszystko zależy ode mnie!
To ja jako piwowar tworzę własne piwo
Uwierz, to robi robotę :)
Jeżeli chcesz możesz podążyć podobną drogą, zacząć warzyć swoje piwo, oszczędzać pieniądze, bawić się i eksperymentować!
Jeżeli jesteś gotowy to już za moment...
W pewnym momencie mając już trochę uwarzonych piw na koncie...
A także kilka lat doświadczenia przy prowadzeniu szkoleń i warsztatów, postanowiłem, że...
...pomogę innym ludziom!
Zawarłem w nim swoją wiedzę piwowarską w formie bardzo dokładnych i konkretnych materiałów wideo.
Wszystko omawiam bardzo szczegółowo, a jednocześnie w sposób prosty i logiczny, tak aby nawet z laika stworzyć domowego piwowara :)
Poza nagraniami wideo udostępnię Ci także dodatkowe materiały do pobrania na dysk komputera...
...oraz możliwość konsultowania się ze mną w ramach społeczności piwowarskiej, która liczy już kilkaset osób!
Stworzyłem program: “Jak zrobić piwo w domu od A do Z”.
Otrzymasz dostęp do serii praktycznych poradnikowych filmów, gdzie krok po kroku pokazuję jak wygląda każdy etap warzenia piwa.
Od zacierania słodu, przez wysładzanie zacieru i gotowanie brzeczki, aż po fermentację, czy butelkowanie gotowego piwa.
Dzięki temu będziesz wiedział co robić w każdym momencie oraz czego unikać, aby piwo wyszło zgodnie z planem!
Wszystkie materiały wideo powstały w trakcie realnego warzenia piwa u mnie w domu.
Zatem jest to prawdopodobnie jedyny kurs w Polsce zawierający filmy nagrane w kuchni i w... łazience ;)
Jeśli uznasz, że chcesz o coś dopytać lub skonsultować ze mną swoje działania piwowarskie to...
...w każdej chwili możesz to zrobić za pośrednictwem zamkniętej, mentoringowej grupy, do której Cię zaproszę!
Codziennie zaglądam do tej grupy i odpowiadam na pytania kursantów.
Dzięki czemu każdy ma wsparcie i może skonsultować dowolną kwestię ze mną.
Zresztą zobacz sam jak to działa....
Ten program treningowy na rynku jest już jakiś czas.
Za jego pomocą wyszkoliłem ponad 300 nowych piwowarów domowych!
Teraz Ty możesz dołączyć do tego grona.
Zanim to zrobisz, zobacz co absolwenci mówią o tym kursie:
JAK KORZYSTAĆ
Z KURSU?
W tej części pokażę Ci jak wygląda cały kurs oraz w jaki sposób z niego korzystać żeby efekty były najszybsze i największe.
Zaproszę Cię także do naszej społeczności piwowarów i wyjaśnię jak do niej dołączyć
W tej części skupimy się na tym poznaniu najważniejszych pojęć związanych z piwem i piwowarstwem.
Omówimy sobie również wszystkie piwowarskie surowce, a więc wodę, słód, chmiel i drożdże
KLUCZOWE POJĘCIA
I SUROWCE
RECEPTURY I SPRZĘT
PIWOWARSKI
W kilku filmach omawiam gdzie szukać sprawdzonych receptur na piwo. Prezentuje narzędzie do samodzielnego tworzenia receptur
Następnie przedstawiam CAŁY niezbędny sprzęt piwowarski oraz sugeruje co warto dokupić by ułatwić sobie działanie
Tu znajdziesz konkretne i szczegółowe poradniki wideo, w których pokazuję Ci jak wykonać KAŻDĄ CZYNNOŚĆ i KAŻDY PROCES!
Zacieranie słodu, filtracja zacieru, gotowanie brzeczki i jej chłodzenie. To wszystko omawiam krok po kroku!
WARZENIE PIWA
W PRAKTYCE
FERMENTACJA PIWA
I BUTELKOWANIE W PRAKTYCE
Praktyki ciąg dalszy!
Tym razem skupimy się na tym jak brzeczkę piwną zmienić w piwo, a więc jak przygotować drożdże, zadać je i przeprowadzić fermentację, która da nam dobre i smaczne piwo.
Wszystko pokazane krok po kroku :)
Pierwsza część kursu jest skupiona na podstawach, bez których trudno zrozumieć co się dzieje podczas warzenia piwa.
W tej części poznasz kluczowe terminy piwowarskie.
Omówię dokładnie także każdy z surowców do warzenia piwa czyli: wodę, słód, chmiel i drożdże.
Rozbiję proces produkcji piwa na etapy i pokażę Ci co dzieje się na każdym z nich.
Chodzi o to żebyś nie tylko wiedział co robić, ale także ZROZUMIAŁ proces, bo to bardzo ułatwi Ci warzenie!
Pokażę Ci także skąd brać surowce i receptury na piwo domowe!
Druga część kursu skupiona jest już w 100% na działaniach praktycznych
Zobaczysz jaki sprzęt należy kupić i jak wybrać najlepszy.
Pokażę Ci w warunkach domowych jak przeprowadzić każdy z procesów piwowarskich, od zacierania słodu, przez filtrację zacieru i gotowanie brzeczki piwnej, aż po fermentację czy rozlew piwa do butelek.
Wszystkie lekcje są w formie precyzyjnych instrukcji wideo.
Pokazuję tam dokładnie JAK WYKONAĆ DZIAŁANIA.
Wystarczy, że skopiujesz to co robię!
Wszystko dostajesz podane na tacy wraz z dodatkowymi materiałami, które usprawnią Twoje działania!
Mógłbym Ci tutaj powiedzieć, że samemu nie dasz rady.
Jednak wiem, że to nie prawda!
Możesz zdobywać wiedzę z blogów, YouTube'a i forów. Możesz testować zdobytą wiedzę w praktyce i działać metodą prób i błędów.
Pytanie, czy chcesz poświęcać mnóstwo godzin aby przyswajać, a następnie przesiewać i weryfikować wiedzę?
Niestety nie każda informacja jaką znajdziesz w sieci jest prawdziwa, co dobitnie pokazały mi studia piwowarskie.
Możesz to wszystko robić ale to potrwa!
Możesz też w prosty sposób skrócić ten czas...
...dołączając do programu "Jak zrobić piwo w domu od A do Z" i od razu zacząć warzyć piwo domowe według sprawdzonego schematu
Korzystając z mojego programu już za kilka tygodni będziesz cieszyć się swoim pierwszym domowym piwem.
Innymi słowy korzystając z mojego kursu będzie szybciej, taniej i przyjemniej
A dodatkowo...
Jest to lista wszystkich czynności jakie musisz wykonać warząc piwo domowe! Ująłem tu każdą, najmniejszą nawet rzecz, a następnie posegregowałem je w odpowiedniej kolejności.
Ten skrypt prowadzi Cię za rękę przez wszystkie czynności, aż do momentu kiedy napijesz się swojego domowego piwa.
Materiał jest naprawdę genialny i jest to nie tylko moja opinia ale także klientów, którzy z nią pracowali!
Wystarczy, że wydrukujesz listę i podczas warzenia piwa będziesz "odhaczał" kolejne czynności.
To idealne uzupełnienie kursu wideo!
BONUS #1: Check-lista Piwowara Domowego (wartość bonusu: 49 zł)
Obserwując moich kursantów oraz dyskusje na piwowarskich forach i grupach wyselekcjonowałem 27 najczęstszych błędów popełnianych przez początkujących piwowarów domowych.
Niektóre omówione w kursie błędy z powodzeniem mogą przyczynić się do zakażenia Twojego piwa, a wtedy nie masz wyboru...
....takie piwo ląduje zwykle w kibelku.
Surowce, poświęcony czas i praca idą na marne.
Dlatego postanowiłem przygotować kurs, który jest PIGUŁKĄ wiedzy.
Znajdziesz tu samo MIĘCHO!
Tylko konkrety, podane w prosty i zrozumiały sposób.
To 27 bardzo konkretnych lekcji, a każda z nich daje Ci rozwiązania na jeden konkretny błąd w sztuce piwowarskiej!
BONUS #2: Jak uniknąć 27 najczęstszych błędów przy warzeniu piwa domowego
(wartość bonusu: 99 zł)
Wielu piwowarów ma jeden spory problem: utrzymanie odpowiedniej temperatury fermentacji.
Krótko mówiąc: Mają w domu za ciepło!
Sam coś o tym wiem. W moim "pokoju fermentacyjnym" w lecie potrafi być 30 stopni. Dla piwa na zwykłych drożdżach to koszmar!
Mam jednak na to swoje sposoby, jednym z nich są drożdże typu KVIEK!
W opracowaniu "Fermentacja na kodach" przybliżam Ci temat drożdży Kveik, a także udostępniam minimum 5 przepisów na piwo z użyciem drożdży KVEIK!
Te drożdże potrafią dać dobre piwa FERMENTUJĄC W BARDZO WYSOKICH TEMPRATURACH!
Warzenie piw z ich udziałem to prawdziwe granie na kodach :)
BONUS #3: Fermentacja na kodach!
(wartość bonusu: 39 zł)
Żeby ułatwić Ci prowadzenie fermentacji piwa domowego przygotowałem specjalną "Kartę fermentacji piwa".
Karta pomaga Ci śledzić i notować temperaturę fermentującego piwa oraz innej parametry fermentacji.
Kartę możesz wydrukować (co polecam!) lub korzystać z niej w formie on-line.
Karta pomaga w bieżącym monitorowaniu fermentacji, pozwala także w łatwy sposób gromadzić dane o każdym piwie.
Dzięki karcie w przyszłości będziesz w stanie wrócić do twardych danych i wprowadzać zmiany w recepturze piwa.
Być może teraz zbieranie danych o piwie i fermentacji nie wydaje Ci się zbyt istotne...
...uwierz jednak, za kilka miesięcy mi podziękujesz:)
BONUS #4: Karta fermentacji piwa
(wartość bonusu: 29 zł)
Chcę jeszcze zwrócić Twoją uwagę na jedną rzecz, otóż...
...wartość bonusów przekracza wartość samego programu "Jak zrobić piwo w domu od A do Z"
Chcę jednak żebyś miał pełne kompendium wiedzy na starcie
Według mnie mając kurs i bonusy, masz wszystko czego potrzebujesz aby zacząć piwowarską przygodę tu i teraz.
Ile to wszystko jest warte?
Już wiesz, że same bonusy mają wartość 216 złotych
Natomiast mój program "Jak zrobić piwo w domu od A do Z" wyceniam na 143 złote.
Nie jest to kwota z kosmosu.
Jeśli zajrzysz na moją stronę to zobaczysz, że właśnie tyle kosztuje on w moim sklepie internetowym.
Jak widzisz łączna wartość przekracza 350 złotych!
Mam jednak dla Ciebie dobrą wiadomość.
Ty tyle nie zapłacisz!
Nie zapłacisz za ten pakiet nawet 200 złotych....
....ani 150 złotych...
Za CAŁY PAKIET zapłacisz tylko 77 złotych!
Dlaczego tak?
...wiem, że jeśli kupisz ten produkt i będziesz z niego zadowolony to....
...w przyszłości wrócisz i kupisz coś jeszcze, albo przynajmniej zrobisz mi dobrą reklamę wśród znajomych.
Teraz znasz moją ukrytą motywację. :)
Ale…
...jest pewien haczyk,
natomiast spokojnie to nie jest nic groźnego :)
Po prostu ta cena nie jest dana raz na zawsze.
Jeśli wrócisz na tę stronę jutro, pojutrze, za kilka dni to bardzo możliwe, że ta cena będzie wyższa lub nawet wróci do ceny bazowej.
Zamierzam robić różne testy, więc oferta niebawem ulegnie zmianie...
Dlatego podejmij decyzję dziś i...
...oszczędź pokaźną kwotę pieniędzy, którą możesz przeznaczyć np: na sprzęt piwowarski i surowce na pierwsze piwo.
To jeszcze nie wszystko, ponieważ...
Jeśli w ciągu 30 dni stwierdzisz, że nie jesteś w stanie dzięki temu programowi uwarzyć piwa, to...
...napisz do mnie, a ja zwrócę Ci każdy grosz!
Daję Ci taką gwarancję bo jestem w 100% przekonany, że jest to świetny produkt, świetny kurs i da Ci dokładnie to czego potrzebujesz.
Jestem na tyle pewny tego co dostajesz, że całe ryzyko biorę na siebie.
Jeśli chcesz nauczyć się warzyć piwo domowe, a przy tym oszczędzić czas i pieniądze,
Chcesz uniknąć błędów nowicjusza i mieć nowe świetne hobby...
...i już za kilka tygodni pić swoje pierwsze domowe piwo to...
...ten kurs jest dla Ciebie!
...a otrzymasz NIELIMITOWANY DOSTĘP do wszystkich materiałów wideo i dożywotni dostęp do społeczności piwowarów oraz wszystkie BONUSY!
Zaraz po zamówieniu otrzymasz dostęp do platformy, gdzie jeszcze dziś możesz zacząć działać.
Nie ma żadnego kuriera czy poczty.
Nie musisz czekać na przesyłkę.
Już za 5 minut możesz zacząć przerabiać program i zrobić pierwszy krok, który przemieni Cię w domowego piwowara!
Dlatego podejmij decyzję, kliknij przycisk poniżej i dołącz do mojego programu!
Ten pakiet zawiera:
Piwowarski pakiet o wartości 359 złotych kupujesz bez ryzyka za:
77 zł
Coś nie działa? Pisz na: tomek@jakzrobicpiwo.pl
Życzę Ci samych udanych piw! :)
Tomek Buczek
Założyciel i właściciel jakzrobicpiwo.pl
PS. Pamiętaj, że cena pakietu nie jest dana raz na zawsze i niebawem może wzrosnąć. Jeśli chcesz oszczędzić kilkaset złotych i już za kilka tygodni pić swoje pierwsze domowe piwo to podejmij decyzję teraz!
PPS. Pamiętaj też, że nic nie ryzykujesz bo chroni Cię 30-dniowa gwarancja satysfakcji. Jeden mail i wszystkie pieniądze masz z powrotem.