Weź udział w treningu opartym na profesjonalnych próbkach sensorycznych używanych do szkolenia sędziów piwnych.
"Co to za aromat w moim piwie? Czy moje piwo jest wadliwe?"
Takie pytania zadaje sobie wielu domowych piwowarów.
Cóż, nikt nie rodzi się z umiejętnością samodzielnej oceny własnego piwa domowego (albo piwa kupionego w sklepie!).
Dobra wiadomość jest taka, że każdy może się tego nauczyć.
Tylko jak to zrobić? Czy da się tego nauczyć czytając książki, artykuły w sieci albo korzystając z czata GPT?
Pozwól, że posłużę się przykładem.
Kojarzysz DMS czyli siarczek dimetylu?
Jest to związek aromatyczny, który powstaje w brzeczce w trakcie jej gotowania. Uznawany jest za wadę piwa.
Jak pachnie DMS?
Powszechnie aromat DMS określany jest jako: aromat kukurydzy z puszki, aromat gotowanych warzyw. Niektórym kojarzy się z ketchupem lub owocami morza.
Podczas studiów Piwowarskich na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie mieliśmy kilka treningów sensorycznych. Podczas jednego z nich miałem okazję wąchać próbkę piwa z dodanym do niej DMSem.
Wąchałem w ciemno. Nie miałem pojęcia co jest w tej próbce.
Jak opisałem aromat?
„Zupa warzywna ze śmietaną”, „Słodko-metaliczny”.
Jak się to ma do kukurydzy, gotowanych warzyw i owoców morza?
Skąd taka różnica?
Ponieważ każdy z nas czuje inaczej!
Każdy z nas ma inne doświadczenia i wąchając próbkę piwa będzie miał kompletnie odmienne skojarzenia!
Dlatego jeśli chcesz nauczyć się oceniać piwo. Domowe lub sklepowe. Chcesz skutecznie identyfikować związki aromatyczne znajdujące się w piwie. Chcesz wiedzieć co robić aby unikać powstawania niektórych aromatów. To masz tylko jedną drogę, a jest nią…
Własna Mapa Skojarzeń Sensorycznych to nic innego jak Twój unikalny, autorski system kojarzenia aromatów i smaków występujących w piwie.
Żeby zbudować taką mapę potrzebujesz „treningu w ciemno”.
Musisz powąchać i posmakować próbek piwa z dodanym do nich związkiem aromatycznym. Następnie musisz wysilić umysł. Skoncentrować się na odczuwanych aromatach. Zanotować wszystkie swoje skojarzenia.
W ten sposób powstaje Twoja unikalna mapa sensorycznych skojarzeń.
Unikalna bo jak już wiesz każdy z nas czuje inaczej! Ba, niektórzy ludzie nie odczuwają W OGÓLE niektórych aromatów.
TERMIN:
11 i 12 października 2025
MIEJSCE:
Browar Dwie Wieże w Krakowie
Oto przykład z życia!
Istnieje taki związek jak KWAS MASŁOWY. Jego pojawienie się w piwie oznacza zwykle zakażenie bakteriami. Jak to pachnie? Według opracowań ekspertów jak: WYMIOCINY MAŁEGO DZIECKA lub zgnilizna :)
Podobno tak jest. Mówię podobno, bo… ja tego aromatu w ogóle nie czuje!
Próbując „w ciemno” piwa z dodanym kwasem masłowym zanotowałem sobie:
„Nijakie piwo. Mało przyjemny zwietrzały aromat”.
Nic o rzygach dziecka!
Wyobraź sobie, że wiele osób na sali nie było w stanie zbliżyć próbki piwa do nosa na więcej niż 10 cm. Automatycznie mieli odruch wymiotny. Odrzucało ich! Ja czułem lekko zwietrzały aromat. Nieprzyjemny, owszem. Ale nie obrzydliwy. A już na pewno nie kojarzący się z wymiocinami i zgnilizną.
I to jest... normalne. Serio.
Inni studenci także mieli podobne doświadczenia z innymi związkami aromatycznymi. Nie czuli ich lub wyczuwali absolutnie odmienny aromat niż większość zgromadzonych.
Może Ty też nie wyczuwasz jakiegoś aromatu?
A może czujesz go w inny sposób niż większość populacji?
To prawdopodobne. Jednak żeby to wiedzieć musisz wziąć udział w praktycznym treningu.
Czego możesz się spodziewać biorą udział w Treningu Umiejętności Sensorycznych?
Otrzymasz także CERTYFIKAT ukończenia Treningu Umiejętności Sensorycznych, które będzie potwierdzeniem nabytych przez Ciebie umiejętności.
Podczas warsztatów degustacyjnych oraz piwowarskich, które prowadzę serwuję uczestnikom czeskiego pilsa. Piwo w tym stylu jest praktycznie na każdej edycji.
Często w tych piwach jest wyczuwalny DIACETYL. To związek aromatyczny powstający podczas fermentacji. Zwykle uznawany za wadę ale w niskich stężeniach dopuszczalny w niektórych stylach piwa. Między innymi właśnie w czeskich lagerach.
Zdarza się, że w piwie serwowanym na warsztatach ten związek jest obecny. Bardzo rzadko zdarza się, że ktoś z uczestników go wyczuje.
Dlatego staram się im pomóc. Pytam czy przypadkiem ktoś na sali nie wyczuwa aromatu jogurtowego albo lekko maślanego? Bo tak zwykle kojarzony jest diacetyl.
Wtedy czasami, ktoś z sali przytaknie, ale większość nadal nie odczuwa obecności tego związku.
Dlaczego?
Ponieważ stężenie aromatu jest niskie!
Niewytrenowany umysł potrzebuje silnego bodźca. Profesjonalne próbki sensoryczne gwarantują wysokie stężenie aromatów. Dlatego podczas Treningu Umiejętności Sensorycznych skorzystamy z profesjonalnych próbek z aromatami. Dzięki temu stężenia poszczególnych związków będą WYSOKIE.
To gwarantuje odpowiednią ekspozycję Twojego mózgu na aromat. Innymi słowy.
Na pewno coś wyczujesz :)
Trening sensoryczny to potężny wysiłek intelektualny!
Gdy wąchasz kolejne próbki z piwem, Twój mózg pracuje na najwyższych obrotach. Zwoje się grzeją. Czacha dymi! Po kilku godzinach takiej pracy mózg ma dosyć i przestaje przyjmować bodźce.
Nasza uwaga spada, a trening przestaje być efektywny. Dlatego każdego dnia będziemy trenowali przez ok 4 godziny. Pomiędzy sesjami będą miały miejsce przerwy.
Dzięki temu Twój mózg będzie wypoczęty.
Pozwoli Ci to skupić się całkowicie na tworzeniu Własnej Mapy Skojarzeń i efektywnie zdobywać umiejętności.
DZIEŃ PIERWSZY: W sobotę 25 października spotkamy się o godzinie 12:30 w Browarze Dwie Wieże w Krakowie. Warsztaty odbędą się w sali konferencyjnej nad browarem.
Najpierw przeprowadzimy rozgrzewkę sensoryczną. Nauczymy Twój mózg skupienia się na aromatach. Następnie poznasz techniki degustowania piwa. Pozwolą Ci one lepiej wyczuwać smaki i aromaty w próbkach piwa.
Następnie podczas 2 sesji treningowych zbudujesz pierwszą połowę Własnej Mapy Skojarzeń. Każdy związek aromatyczny omówimy. Poznasz powody jego powstawania oraz sposoby eliminacji. To szczególnie ważne dla piwowarów domowych.
Dzień zakończymy ok godziny 17:30 krótkim zwiedzaniem Browaru Dwie Wieże.
O godzinie 19:30 spotkamy się na krótkiej integracji w Browarze T.E.A. TIME w centrum Krakowa. W programie jest degustacja piwa oraz zwiedzanie browaru.
Integracja będzie KRÓTKA bo w niedzielę czaka nas drugi dzień treningu. Odpoczynek i sen są kluczowe by trenować skutecznie.
DZIEŃ DRUGI: W niedzielę 26 października spotkamy się o godzinie 12:00. Po krótkiej rozgrzewce rozpoczniemy dalszą część treningu. W trakcie dwóch sesji treningowych zbudujesz drugą połowę Własnej Mapy Skojarzeń.
Otrzymasz także materiały i ĆWICZENIA do zrobienia samodzielnie w domu. Warsztaty zakończymy ok godziny 16:00 rozdaniem certyfikatów uczestnictwa i wspólnym zdjęciem!
W treningu będzie mogło wziąć udział tylko 12 osób. Wynika to z tego, że pojedynczą kapsułkę z aromatem rozpuszcza się w 1 litrze piwa. Zatem większa liczba osób oznaczała by znacznie mniejsze próbki piwa.
Przez 2 dni otrzymasz 14 próbek o pojemności ok 80 ml każda.
Gwarantuje Ci jednak, że nie każdą dopijesz. Chyba, że jesteś masochistą ;)
Nazywam się Tomek Buczek i od 7 lat jestem piwowarem domowym. Od końca 2019 roku prowadzę i rozwijam projekt edukacyjny jakzrobicpiwo.pl, a z samą branżą edukacji i szkoleń jestem związany blisko 15 lat.
W projekcie jakzrobicpiwo.pl tworzę i prowadzę kursy oraz warsztaty na żywo. Prowadzę bloga i tworzę społeczność domowych piwowarów. Moją największą dumą jest fakt, iż spod mojej ręki wyszło już blisko 1000 nowych piwowarów domowych.
Sam także się rozwijam, dlatego w 2022 roku ukończyłem studia piwowarskie "Dyplomowany piwowar" na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, gdzie po raz pierwszym miałem okazję uczyć się piwnej sensoryki.
Żeby przeprowadzić trening zamówię dla nas profesjonalne próbki sensoryczne. Jak mawia klasyk: nie są to tanie rzeczy, więc bilet swoje musi kosztować.
Chciałbym jednak aby każdy zainteresowany mógł wziąć udział w warsztacie.
Dlatego cena będzie rosła etapami.
Docelowo Trening będzie kosztował 777 zł.
Natomiast aktualnie, do 24 września obowiązuje przyjemniejsza, niższa cena.
W tym momencie za 2-dni Treningu Umiejętności Sensorycznych, materiały szkoleniowe oraz zwiedzanie dwóch browarów zapłacisz 547 zł.
Dużo? Mało?
Dla każdego to 547 zł ma inną wagę.
Wiem, że nie każdy może mieć tu i teraz taką kwotę i czasem decyzja o wydaniu takich pieniędzy jest poprzedzona dłuższym zastanowieniem.
Każdy z nas ma swoje życie, swoje wydatki, plany. To zrozumiałe.
Z pomocą przychodzi jednak system Przelewy24.
Ten system obsługuje płatności w moim sklepie.
I od niedawna umożliwia dokonanie zakupów na raty.
Zatem możesz rozbić sobie płatność za Trening na 5 lub więcej rat!
Jak to działa? Gdy klikniesz przycisk zakupu poniżej, zostaniesz przeniesiony do strony z formularzem zakupu.
Wypełnij formularz i wybierz płatność poprzez „przelewy24". Po kliknięciu przycisku „zamawiam i płacę” pojawią się 3 opcje do wyboru: Przelew natychmiastowy i tradycyjny, BLIK oraz trzecia opcja czyli: przelewy24 raty.
Jeśli chcesz rozbić sobie płatność na raty (minimalna ilość to 5 rat) wybierz ostatnią opcję. Jeśli chcesz zapłacić od razu całość wybierz BLIK lub przelew natychmiastowy i tradycyjny.
Jak widzisz możesz wziąć udział w Treningu i dokonać zakupu biletu nawet jeśli aktualnie masz ograniczony budżet.
Cena 547 zł obowiązuje do 24 września
Potem wzrośnie. Docelowo Trening będzie kosztował 777 zł.
Ze względów technicznych mam tylko 12 miejsc.
Dlatego zachęcam do szybkiej rezerwacji, żeby mieć pewne miejsce i nie pluć sobie potem w brodę.
Zdecyduj i zapisz się poniżej na Trening!
TERMIN:
25 i 26 października 2025
MIEJSCE:
Browar Dwie Wieże w Krakowie
547 zł
Coś nie działa? Masz pytanie?
Pisz na: tomek@jakzrobicpiwo.pl
Cena obowiązuje do 24 września lub wyczerpania miejsc!
CENA SPECJALNA: